In the Media

Kaouthar in the news

Kaouthar-and-Joris_Boeddha-in-de-polder_600

Kaouthar in Boeddha in de Polder 29 December 2021

In ‘Boeddha in the Polder’ journalist/presenter Joris Linssen talks to Dutch people who have managed to turn a personal crisis into a valuable life lesson.
 
In the third episode you can see how Kaouthar dances the inequality out of the world with my Divine Dance.
 
Below an excerpt from the program with only Kaouthar. For the full episode click here.
 

Kaouthar at The Optimist November 2021

‘Femicide is een verschrikkelijk woord, maar het is heel relevant’

Jaarlijks kost femicide in Nederland gemiddeld aan 44 vrouwen het leven. Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis verbreekt de stilte rondom dit nog onbekende onderwerp.

Read article

Kaouthar at NRC August 2021

“Pak gevaarlijke ideologie over mannelijkheid aan”

De moorden in Plymouth door een vrouwenhater zijn geen incident.  en  willen actie.

Read article

Kaouthar at Nederlands Dagblad August 2021

“In Nederland is ‘feminist’ een scheldwoord”

Er zijn van die boeken die je nooit vergeet. Dr. Kaouthar Darmoni, directeur van kennisinstituut voor emanci- patie en vrouwengeschiedenis Atria, over De tweede sekse van filosoof Simone de Beauvoir.

Read article
Kaouthar-Darmoni---BrainWash.nl-zomerradio

Kaouthar at Omroep HUMAN Brainwash.nl Zomerradio 2021

Dr. Kaouthar Darmoni: emancipatie is beter voor iedereen, ook voor mannen.

Al sinds haar zevende droomt ze ervan om de situatie van vrouwen te verbeteren, en dat is waar dr. Kaouthar Darmoni zich voor inzet als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. ‘Dat is beter voor iedereen: mannen, vrouwen, de hele wereld.’ Aan de hand van muziek spreekt ze erover met Floortje Smit in het HUMAN-programma Brainwash Zomerradio.

Listen podcast

Kaouthar in the Viva 2021 – Femicide

Nederland staat op een shocking derde plek in Europa wat betreft het percentage vrouwen dat door mannen wordt vermoord omdat ze vrouw zijn. Toch krijgt femicide hier maar weinig aandacht. Sterker nog: we noemen het liever ‘een familiedrama’. Dat moet anders.

Download the PDF to read the article:

Read article

Whirling little girl – Story by Kaouthar

Once upon a time, there was a little girl who lived in a country called Ifriqia, in North Africa.

She felt very lonely because she was forbidden to do many simple things, such as playing in the streets, climbing trees, dancing in the sea, just because she was a girl. She found it so unfair.

Read article

Kaouthar in the Volkskrant 2021 – Femicide

“Je moet erkennen dat gender een rol speelt bij deze moorden om er iets tegen te kunnen doen”

‘Een man moet stoer zijn en een vrouw zorgzaam. We weten uit onderzoek dat mannen die stereotiepe opvattingen hebben over genderrollen meer geneigd zijn om geweld te gebruiken, en vrouwen met dergelijke opvattingen om het te ondergaan’, zegt Darmoni. En er is een duidelijk verband tussen huiselijk geweld en femicide. ‘Je moet de gender- component erkennen om er iets tegen te kunnen doen.’

Read article

Kaouthar in the MUG 2021

“Bevrijd de man van zijn keurslijf’

Is Nederland op de weg naar meer gendergelijkheid of zakt het nog verder weg op de emancipatieladder? en wat betekent de coronacrisis voor de positie van de Nederlandse vrouw?

Read article

Kaouthar in the Viva March 2021

“Iedere vrouw heeft het recht te zijn wie ze is”

Als iemand zich inzet voor de vrouwenzaak, is het Kaouthar Darmoni wel. Want volgens de CEO van kenniscentrum Atria is daar nog een wereld te winnen. ‘Het lijkt wel alsof we geen idealen meer hebben, alsof we slapen.’

Foto ©Esmée Franken

Read article

Kaouthar in the optimist February 2021

“Vrouwelijkheid zal mannen bevreiden”

Als opbloeiend feminist in een vrouwonvriendelijk klimaat zocht dr. Kaouthar Darmoni haar heil in het Westen, maar wat voor een Tunesisch meisje leek op het mekka van vrouwenrechten bleek een desillusie. Grote voorbeelden als Amerika, Frankrijk en ook Nederland lijken schokkend dichtbij haar moederland op emancipatiegebied. Wij spraken Darmoni over onze maatschappij, het feminisme en femininiteit.
Foto ©Carmen de Vos

Read article
Kaouthar-Darmoni_Happinez-8-2020-Portretten

Kaouthar in Happinez 8-2020 – Portretten

“Alle rituelen die ik doe, hebben met vrouwelijke energie te maken”

In Tunesië, waar ik vandaan kom, hebben we een van de oudste nog levende
matriarchale culturen ter wereld. Duizenden jaren geleden was de magische
wereld vrijwel overal ter wereld in handenvan vr ouwen. In de westerse cultuur is
dat grotendeels verloren gegaan, maar in de Arabische cultuur is het nog springlevend. Mannen komen bij vrouwen om van die magische bron te ‘drinken’.
Foto: Dana van Leeuwen

Read article

VPRO uitzending met Kaouthar bij Mondo

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt. In het gesprek hebben we het over: het verschil in vrouwelijke seksualiteit en erotiek tussen westerse en niet westerse landen, seksualiteit en de menopauze, de Divine9 Dance en we hebben het over “Erotic Capital in Dating and Mating”.


kaouthar-Darmoni_racisme-debat-2020

Racisme debat 2020 met Jort Kelder

De stelling van Nederland Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar. Live vanuit Rotterdam gaan mensen, onder leiding van Jort Kelder, met elkaar in debat over de stelling: Het huidige racismedebat drijft Nederland uit elkaar. Daarnaast worden resultaten van een groot racisme-onderzoek besproken, uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel. Wat zijn de ervaringen met discriminatie en racisme in Nederland?

Kaouthar in the NRC April 2021

“Van oudsher worden vrouwen geacht zich over het huishouden en de kinderen te bekommeren, terwijl mannen zich konden manifesteren in het openbare leven. Die genderstereotypen blijven voortbestaan en vrouwen worden nog steeds niet voldoende gerepresenteerd in door mannen gedomineerde sectoren zoals de wetenschap, politiek en het bedrijfsleven.”

Read article
Kaouthar-Darmoni_Radio-Futura

Radio Futura Afl. 33: Femicide & hoe representeren wij man-vrouw verhoudingen?

Naar aanleiding van het artikel op One World van Hasna al Maroudi en Joyce Brekelmans pakt Dionne Verwey het onderwerp femicide bij de kop. Hoe hangt de vlag er bij als het gaat over gelijkheid tussen man en vrouw? En hoe presenteren wij deze man-vrouwverhoudingen in het openbaar en vooral: welke man-vrouwbeelden presenteren wij op onze podia? En hoe kan dat anders? Dionne Verwey gaat in gesprek met Kaouthar Darmoni (directeur Atria, Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) en Joyce Brekelmans (Chef Magazine One World). Ook theatermakers Ira Kip en Stephen Liebman schuiven aan. Zij zetten regelmatig de verhouding tussen de seksen in hun werk op scherp.

Podcast with Kaouthar at PowerPeople

“Geluk: hype of essentie?”

In People Power Café Forum gaan Harry Starren en Glenn van der Burg deze maand in gesprek met Kaouthar Darmoni, Directeur van Atria; en Ariane van Heijningen, Ariane van Heijningen, eigenaar van Denkplaats en mede oprichter van Curiosophy Academy. Eerder waren bij Café Forum afscheid, autonomie, burgerschap, crisis, drijfveren, evenwicht, en feest het onderwerp. Deze aflevering gaat over geluk. Moet je dat nog introduceren? Het belang, de zucht naar en het maakbare of ongrijpbare. Met onze gasten duiken we de diepte weer in.

Listen Podcast

Talk with Kaouthar for Van Gisteren at De Rode Hoed

“De geschiedenisles die je nooit hebt gehad, over Fatima Mernissi”

Over ‘verleidster’ Cleopatra heb je vast wel gehoord op school. Maar leerde je ook over Wilhelmina Drucker of Fatima Mernissi? Ze was een Marokkaanse sociologe en wordt gezien als een van de grondleggers van het Arabische en islamitische feminisme. We staan stil bij de rode draad van Mernissi’s werk: De emancipatie van de vrouw in het algemeen en de moslimvrouw in het bijzonder. Hoe kwam ze tot haar ideeën en hoe werden ze ontvangen? En wat heeft Willem van Oranje met het ‘storytelling’ van Mernissi te maken?  Zijn jullie weer klaar voor een lesje vrouwengeschiedenis?

Watch video

Podcast with Kaouthar and Jort Kelder

“Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een farce”

Naast kapitaal in de vorm van geld, cultuur en onze sociale omgeving beschikken we over iets dat dr. Kaouthar Darmoni omschrijft als erotisch kapitaal. Mannen én vrouwen moeten daar veel beter gebruik van leren maken, want het kan een enorme bron van energie en kracht zijn. We moeten de verschillen tussen mannen en vrouwen leren benutten, betoogt ze in dr Kelder en Co.

Listen podcast

Podcast with Kaouthar and Nina Pierson

Een pleidooi: meer respect en ruimte voor het moederschap

Het is tijd dat we als (aanstaande) mama’s onze ruimte innemen! Want het patriarchale systeem waarin we leven en werken (en waarin we dus ook zwanger zijn, bevallen, moeder zijn en carrière maken) mist vrouwelijke kwaliteiten. We leven vooral vanuit ons hoofd, ons brein, en lijken vaak het contact met de rest van ons lichaam kwijt te zijn. En dat zie je terug in de manier waarop we in Nederland omgaan met zwangerschap, de bevalling en het kersverse moederschap.

Listen podcast

Interview with Kaouthar in Brainwash

“Dans, want spiritualiteit is een lichamelijke ervaring”

Anno 2020 zijn de seculieren volgens het Sociaal Cultureel Planbureau voor het eerst in de geschiedenis van Nederland in de meerderheid (55%). Dat betekent dat ze niet in God geloven. Waar geloof je in als je niet gelooft? In deze serie voor Brainwash legt Stine Jensen die vraag voor aan denkers, schrijvers en filosofen. Waar bevinden zijn zich op de seculiere meetlat?

Read article

Interview with Kaouthar in Brandpunt

“Gender is geen serieuze zaak in Nederland”

We moeten stoppen met dat intellectuele feministische snobisme en óók praten over seksueel genot, stelt de directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. “Het grootste deel van mijn emancipatie heb ik in Tunesië geleerd, niet in het Westen.”

Read article

Interview with Kaouthar in De Morgen

“Die vaginaballetjes… Ik werd bijna bang van die energie”

Het patriarchaat loopt binnenkort ten einde, ziet Kaouthar Darmoni, de kersverse directeur van het Nederlandse vrouweninstituut Atria. ‘De man is niet de vijand. De vijand is het systeem waarin mannelijkheid meer status heeft dan vrouwelijkheid.’

Read article

Interview with Kaouthar in Trouw

Vrouwen weten nog niet zo goed hoe ze hun erotisch kapitaal moeten inzetten

Vrouwen uit de hele wereld komen op godinnentraining in Amsterdam. ‘Als je die energie naar boven haalt, komt er een hoop levenskracht vrij.

Read article
Kaouthar Darmoni article de volkskrant

Interview with Kaouthar in De Volkskrant

“The last convulsions of the patriarchy: ‘The last mile weighs heaviest’”

The patriarchy is drawing to a close, says Kaouthar Darmoni, the brand new director of the Atria women’s institute. Now everyone has to learn to appreciate the feminine values.

Read article

Sign up for my newsletter!